אם הבחור חייב לשלם שכר לימוד כאשר אביו אינו משלם

לצוות הרבנים שליט"א
שלום.

1) בלומדי לפני מספר שנים בישיבות שונות, הייתי אמור לשלם סכום חודשי מסוים. מכיוון שלא עבדתי באותה תקופה וכנהוג, היה ברור שהוריי לקחו על עצמם את נושא התשלומים. אלא שבפועל הם לא ביצעו זאת עד היום. האם על פי ההלכה עלי לשלם את הכספים הללו? יתכן, שבחלק מהתקופה ידעתי במפורש שהם לא הולכים לבצע זאת. (ויתכן שאף אמרתי להם ש"כך כולם נוהגים לא לשלם" – האם נתון זה משנה את התשובה?)

2) במקרה ואני כן חייב לשלם במקרה זה.
מדובר בסכומים של כמה אלפי שקלים. האם עד שאחזיר את כל החוב, יהיה עלי אסור להשתמש בכספים שמגיעים לידי מלבד הוצאות הכרחיות – משום "לווה רשע ולא ישלם"? או שיש דרך אחרת בעניין.

מאד אודה על תשובה.

תשובה:

אביך חייב לשלם ולא אתה (גם אם אמרת לו שלא לשלם).

מקורות:

כאשר בחור לומד בישיבה יש שניים שנהנים, הבחור נהנה מכך שהוא גדל בתורה ואביו נהנה מכך שהוא מקיים את החיוב של 'ולמדתם את בניכם'. הישיבה מתכוונת לתבוע את האב ומשום כך רק הוא החייב לשלם. עיין בש"ך חו"מ סי' קטו סק"י.