כמה שאלות על מגילת אסתר

לרב שלום,
1.מדוע המן רצה להרוג את היהודים?האם בגלל מרדכי של השתחווה לו ואם כן היה משתחווה הגזרה לא הייתה?
2.מדוע אחרי שאסתר מספרת לאחשןרוש את הידיעה שמרדכי העביר על בגתן ותרש אחשורוש לא נותן למרדכי את שכרו?
3.האם אחשורוש יודע כי מוקדכי הוא יהודי?
4.בעקבות מה מחליט אחשורוש לתת להמן תפקיד חשוב
5. מהי הטענה שטוען המן בפני אחשורוש כדי להשמיד את היהודים?
6.מדוע מרדכי יושב בשער המלך?האם כדי לצפות על אסתר?ומדוע אף אחד לא מזיז אותו?

תשובה:

שבוע טוב.

1. המן רצה להרוג את היהודים בגלל שנאתו אותם, אך מרדכי רצה לגרום לו לרצות להרוג רק אותו כדי שכשיבוא לבקש מהמלך להרוג אותו, ואחר כך יבקש מהמלך להרוג את כל העם היהודי יבין המלך כי המטרה האמיתית בהריגת כל היהודים היא בגלל שנאתו האישית של המן למרדכי, ולכן לא השתחווה מרדכי להמן והתגרה בו, כדי להציל את כל העם.

2. ראי בתשובה 3.

3. במדרשים מבואר שידע שהוא מעם ישראל.

4. ביארו המפרשים שאחשוורוש שכח שאסתר סיפרה לו את הצלתו מבגתן ותרש בשם מרדכי, והיה בטוח כי אסתר עשתה לו הטובה הזו, ורצה להכיר טובה על כך, ולכן רצה להעלות לגדולה את מי שבעצתו הרג את ושתי ולקח את אסתר, והיה זה המן שתלה דבר זה בעצמו. וכל ענין זה גלגל הקדוש ברוך הוא כדי להציל את עם ישראל מהגזרה שתבוא כמה שנים אחר כך.

5. 'ישנו עם אחד מפזר ומפורד בכל מדינות מלכותך ודתיהם שונות מכל עם ואת דתי המלך אינם עושים ולמלך אין שוה להניחם'. ובגמרא במגילה מבואר שאמר לו שאין לו מה לחשוש מהריגתם מכיון שהם מפוזרים ומפורדים, וההפסד שיש לנו מהם הוא שאינם אוכלים משלנו ולא נושאים בנותינו, ומשתמטים כל השנה מעבודת המלך, ובכל זאת אוכלים ושותים ומבזים את המלכות, שאם זבוב נופל לכוסם מוציאים אותו, אך אם המלך נוגע הם שופכים את הכוס.

6. מרדכי ישב בשער המלך בגלל שהעלוהו לגדולה מחמת שאסתר דיברה טוב עליו.

מקורות:

1. יערות דבש.

2-4. אלשיך וכעין זה במלבי"ם.

5. גמרא מגילה יג,ב.

6. לקח טוב אסתר ב,יט.