בן עיר שנסע במוצאי י"ד לכרך והיתה דעתו לחזור והתחרט

מה הדין בבן עיר שקרא בי"ד ובערב בט"ו יצא לטיול לירושלים או לכל עיר שקוראים בה בט"ו והתכוון לחזור באותו לילה, ובסוף ישן שם האם חייב במגילה ושאר המצוות? ואם כן חייב אז מה הדין אם קרא שם מגילה אבל לא הספיק לתת משלוח מנות או מתנות לאביונים האם בעירו חייב לתת?

תשובה:

שלום רב.

לדעת המשנה ברורה אם התחרט לפני עלות השחר של ליל ט"ו והחליט בדעתו להשאר בט"ו בכרך, מתחייב בכל מצוות היום של הכרך, ויש לו לקיים אותם בעודו בכרך (בעיקר מצוות משלוח מנות שמעיקרה היא לצורך סעודת פורים ויש ליתן את המשלוח מנות למי שאצלו פורים). אך לדעת החזון איש כל שלא נכנס בליל ט"ו לכרך על מנת להשאר בו בלילה אינו מתחייב במצוות הכרך, ולכתחילה יש לצאת בברכה על המגילה מאדם אחר שקורא.

מקורות:

משנה ברורה סי' תרפ"ח ס"ק י"ב וחזון איש סי' קנ"ב סק"ו.