תפילת הדרך מתל אביב לחיפה

שלום רב
רציתי לדעת אם צריך להגיד תפילת הדרך בנסיעה מת"א לחיפה. ברוב הדרך יש יישובים קרובים אבל אני לא יודע אם כל הדרך.
תודה רבה המשך שבוע מעולה

תשובה:

שלום רב.

יש לומר תפילת הדרך בדרך זו בלא שם ומלכות. ויש הנוהגים בכל הדרכים הבין עירוניות לומר תפילת הדרך בשם ומלכות מכיון שכל הדרכים היום בחזקת סכנה של תאונות דרכים, אף אם יש מקומות יישוב בדרך.

מקורות:

מכיון שאכן אין בדרך זו שיעור פרסה בלא בתים (4.6 ק"מ), לכן אף להשיטות ששיעור פרסה נדון במרחק ולא בזמן (משמעות המשנה ברורה סי' ק"י סק"ל ועי' בשדי חמד מערכת ברכות סי' ב' אות ט"ו ובהליכות שלמה פכ"א הערה ז', ודלא כדעת הגר"ע יוסף בשו"ת יביע אומר חלק א' סי' י"ג ועוד), בעינן שיהיה שיעור פרסה בלא מקומות יישוב, ובדרך זו אין שיעור כזה, עי' במשנה ברורה ס"ק כ"ט שכתב שבעינן שיעור פרסה שאין מקומות יישוב בצדדיו.

בתהלה לדוד בהקדמה לסי' ק"י מבואר שיש לברך אפילו אם יש מקומות יישוב, וכן כתב בארחות רבינו ח"א עמ' ס"ב, וכך הביא בתשובות והנהגות ח"א סי' קצ"ט בשם החזון איש ושו"ת שבט הלוי חלק י' סי' כ"א.