דינים למשתחרר מבית חולים בשבת

לכבוד הרבנים שליט"א
לויתי את אבא שלי ביום שישי אחה"צ לבית חולים וקיבלנו שם את השבת, ולאחר כמה שעות בישר לנו הרופא שהוא משוחרר, אבי היה במצב של חולה שאין בו סכנה. השאלה היא א. האם מותר לבקש מכתב שחרור, או מכיון שזה יהודים אני מכשיל אותם בכתיבה דאורייתא. ב. האם מותר לבקש מהאחות להסתכל במחשב, ולבדוק מה המצב, ומה ההמלצות לשחרור, האם זה איסור דרבנן שהותר לצורך חולה שאין בו סכנה. ג. האם מותר לחולה לחזור עם גוי לביתו שהוא בעיר אחרת. ד. האם מותר לו לקחת גם את חפציו על ידי הגוי.

תשובה:

שלום רב.

א. אסור לבקש מכתב שחרור מרופא יהודי שבעקבות כך יכתוב בשבת. אם החולה זקוק לטיפול נוסף אחרי שבת, ונצרך להמלצות בית החולים לצורך המשך הטיפול יכול לבקש מרופא נכרי שיכתוב לו בשבת את המכתב שחרור.

ב. אם המידע נצרך לצורך הטיפול בחולה, מותר לבקש זאת רק מאח נכרי, מכיון שלכמה שיטות בכתיבה במחשב יש כמה מלאכות דאורייתא, אף כאשר המחשב היה דלוק מערב שבת.

ג. מותר לחולה לחזור עם נכרי לביתו בשבת, אם אין לו מקום מסודר להשאר בו בשבת, ומותר לו אף לתת לגוי להביא לו את שאר חפציו.

מקורות:

שמירת שבת כהלכתה פרק מ' סעיף נג ונד. ולענין כתיבה במחשב בשבת ראה בארחות שבת פרק כ"ו סעיף ל"ו שפירט את האיסורים שבזה.

הצטרף לדיון

תגובה 1