הסרת מזוזה כשעוזב בית שכור בחו"ל

לצורך עבודתי אני מחזיק דירה שכורה בחו"ל מכיון שחוזה השכירות הוא לתקופה ארוכה קניתי מזוזות וקבעתי אותן . לאחרונה הוצעה לי דירה טובה יותר האם עלי לקחת את המזוזות או להשאירן ?

תשובה:

שלום רב.

אם בעלי הדירה הוא נכרי מותר לך להסיר את המזוזות ולצאת מהדירה, וכן אם השוכר שיבוא אחריך יהיה נכרי מותר לך להסירם לכתחילה.

אך אם בעל הדירה הוא ישראל והשוכר הבא הוא ישראל, אין להסיר משם את המזוזות, ותוכל להסירם רק בדרכים אלו: א' להמתין שהשוכר החדש יסיר את מזוזותיו ויחזירם לו, ב' ישלח את מזוזותיו לבדיקה וישים במקומם מזוזות מגמ"ח וכשיבוא שוכר אחר יוכל בעל הגמ"ח להסיר את מזוזותיו ולקבוע את המזוזות של השוכר השני. ג' אם צובעים את הבית בין שוכר אחד לשני ומסירים את המזוזות יוכל אז השוכר הראשון ליקח את מזוזותיו.

וראה כאן כיצד יש לנהוג אם המזוזות שאולות.

מקורות:

שולחן ערוך יו"ד סי' רצ"א סעיף ב', וראה כאן מקורות לפרטי האפשרויות הנ"ל.