הקנאת כלי לגוי כדי להיפטר מחיוב טבילתו

שלום רב
שאלתי היא מהי הדרך הטובה ביותר לפטור
כלים מטבילה (למשל כלי חשמל) באמצעות גוי?

תשובה:

שלום רב.

לכתחילה אין להשתמש באפשרות זו של הקנאת הכלי לגוי כדי לפוטרו מטבילה כשיש חיוב ברור לטובלו, מכיון שכשאחר כך משתמש בקביעות בכלי נהיה זה שוב כשלו ומתחייב טבילה. ניתן להשתמש באפשרות זו רק כשיש ספק בחיוב הטבילה וכדומה, וכן בכלי חשמל גדולים המחוברים לקרקע, ראה כאן תשובה לענין טבילת כלי חשמל, וכאן לענין טבילת קומקום חשמלי.

כאשר רוצה להקנות לגוי, אינו צריך לעשות עימו הסכם כתוב אלא לומר לו שהוא נותן לו את הכלי במתנה ואחר כך הוא משאיר את זה אצלו כדי להשתמש בזה ואז דינו כשואל מן הגוי. על ידי שליח ניתן גם כן לעשות זאת, אך בטלפון אין זה נחשב קנין ואינו מועיל.

מקורות:

בדרכי תשובה סי' ק"כ ס"ק קי"ב הביא עצה זו להקנות הכלי לגוי כשיש ספק בחיוב הטבילה בשם שולחן גבוה, וכן ברע"א ריש סי' ק"כ הביא עצה זו לגבי יורות גדולות, וכן השולחן ערוך סי' שכ"ג סעיף ז' כתב עיצה זו לענין שימוש בכלים לא טבולים בשבת, אך כתב המשנה ברורה שם ס"ק ל"ה בשם הט"ז שלאחר שבת צריך להטביל את הכלי כיון שלבסוף יהיה נשקע תחת ידו והוי כשלו, ויש הסוברים שצריך לטובלו בברכה, והגרש"ז כתב שאם מתכוון לקנותו שוב במוצאי שבת לעולם לכולי עלמא חייב טבילה בברכה.