קידושין ללא אמירת "הרי את מקודשת לי"

היי האם עדים צריכים לשמוע ולראות את מעשה הקידושין? אם בחור נתן לבחורה טבעת ולא ראו מקרוב או שמעו אותו אומר לה משהו. חשוב לציין כי הוא לא קידש אותה ואמר הרי את ..

תשובה:

א. עדי הקידושין חייבים לראות ולשמוע את מעשה הקידושין.

ב. אם הבחור לא אמר בעת נתינת הטבעת הרי את מקודשת לי וכו', וגם לא דיברו ביניהם על "עסקי קידושין", אין חשש לקידושין. מלבד דעת מהר"ם (הובא ברמ"א אבה"ע סי' כז סעי' ג') כי גם במקרה כזה חוששים לקידושין, ובלבד ששניהם מודים כי התכוונו לשם קידושין.

ג. הבחור והבחורה חייבים לדעת כי העדים רואים ושומעים אותם. אם רק במקרה ראו עדים וכד', אין קידושין (אבה"ע סי' מב סעי' ג').

ד. כל הנ"ל לא נכתב במצב של מעמד חופה רגילה, ובמקרה העדים לא ראו או שמעו.

הרבה הצלחה!

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. "את אישתי" זה גם נוסח של קידושין (אבה"ע סי' כז סעי' ב'). ככלל, תמיד צריך לדעת את כל המכלול לפני שקובעים דברים.

  2. אז לא הבנתי את.התשובה..אם לא שמעו או ראו מקרוב אבל אמר לה אם היא תרצה להיות אישתו אבל הוא לא באמת.התכוון שזה יהיה בעתיד הקרוב ו היא השיבה כן היא לא מקודשת? חשוב לציין שמקרוב לא שמעו והיא לא זוכרת אם ראו מה שבטוח היא שמה את הטבעת עליה עד לתקופה שהם נפרדו ואנשים ראו שיש עליה טבעת אבל הוא אמר שזה מתנה דהוא עשה לו ולה ולא קידש אתה או שם לה אותה ליד אנשים

  3. אכן אין חשש קידושין. הרי הם לא רצו כלל שיהיו עדים שישמעו ויראו אותם. (מלבד הנוסח שמשעותו תוכנית עתידית ולא עכשיוית).

  4. אם מעשהו אמר לי לפני מלא שנים הרי את מקודשת לי סתם ככה בלי שידעתי שהוא מתכוון לומר זאת
    ואני לא זוכרת הרבה
    אני חושבת שהוא אמר שנתחתן ושהוא יגיד לי הרי את מקודשת לי
    אבל זה בספק כי אני לא זוכרת כלום..
    זה נחשב?

  5. שלום כבוד הרב , אם משהו החזיק לי את האצבע שעליה יש טבעת ואמר לי לפני עדים שלא שמעו הרי את מוקדשת לי אנחנו נחשבים לנשואים

  6. אין בזה חשש קידושין.
    ראשית אין כאן נתינה מצידו. אמת שהדין הוא שאם הוא קידש בגזל דידה (גזל מהאישה וקידש אותה בזה) היא מקודשת. אבל מאחר שמצידך לא עשית כל פעולה המאשרת את רצונך להתקדש לו אין כאן קידושין. ואמנם תמיד אנו אומרים "שתיקה לאחר מתן מעות" חוששים לקידושין, זה משום שהיה עליה לזרוק את הטבעת מיד. אולם בטבעת שלה אין כל ראיה מהעובדה שלא זרקה מיד. וגם יש כמה סיבות נוספות שאין לחשוש לקידושין.