תנור בשרי שאפו בו עוגה חלבית

שלום
אפיתי שניצל של ממה עוף בתנור וכשעה שעתיים לאחר מכן אשתי אפתה עוגה חלבית בכלי אחר. האם אפשר לאכול מהעוגה? (שני המאכלים לא היו מכוסים).

תודה

תשובה:

שלום רב.

במקרה זה ניתן בדיעבד לאכול את העוגה, ודווקא במאפים אלו שבשניהם אין זיעה, לא בשניצלים ולא בעוגה, אך אם היה מקרה זה בדברים שיש בהם זיעה המאכל גם היה נאסר.

ולהבא יש לדאוג לתנור נפרד לכל מין, ובשעת הדחק כשאין תנור נפרד ראה כאן כיצד ניתן להשתמש באותו התנור לב' המינים.

מקורות:

כיון שכל האיסור בתנורים שלנו הוא מפני שחוששים לזיעה, שנבלעת זיעה בשרית בתנור, ואחר כך עולה זיעה חלבית מהתבשיל החלבי ומקבלת את טעם הבשר וחוזרת לתבשיל, כמבואר ברמ"א סי' ק"ח ובהגהות הדגמ"ר סי' צ"ב סעיף ח', אך במקה זה שבו שני המאכלים היו בלא זיעה (והוא הדין אם ק בתבשיל הבשרי לא היתה זיעה) אין חשש שנטרף התבשיל ויש להתירו בדיעבד. ויש להקל מצירוף נוסף שבעוגה שאופים בתנור בדרך כלל מדליקים קודם את התנור כדי לחממו וממילא נחשב הדבר לליבון קל. ואם המאפה מכוסה אין חשש זיעה כלל, אמנם אין לעשות כן באופן קבוע שמא ישכח מלכסות כפי שהביא השבות יצחק בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל.