אילו מילים ניתן לומר בזמן הפגישות ולאחר האירוסין

שלום לכבוד הרב.

אני כעת בפגישות עם בחורה והקשר מתקדם מאוד, רציתי לדעת איזה מילות אהבה מותר לי לומר לה? והאם יש הבדל בזה בין לפני האירוסין לאחריהם.

תשובה:

שלום לך!

בשולחן ערוך (אבן העזר סימן כ"א) נאמר שאסור לקרוץ בידיו או לרמוז בעיניו לאחת מן העריות או לשחוק עמה או להקל ראש. ועיקרו של איסור בכל הדברים המביאים לאהבה וחיבה והרגל דבר ובכל העניינים המרגילים לחשק. ואף אם יודע בעצמו שלא יבוא לכלל נגיעה, הרי דברי החיבה עצמם נאסרו, ולמדום חכמים מהפסוק "לא תקרב" (ראה אבות דרבי נתן ב,א).

נדה היא אחת מן העריות, ואין הבדל במעמדה זה לאחר האירוסין.

עם זאת, אם לפני האירוסין אנו רק במבחן ו"נסיון" של יצירת קשר, הרי שאחר האירוסין אנו כבר מתחילים את בנייתו של הקשר והכנת התשתית לקראת הנישואין, ואכן כבר מזמן הגמרא נהגו לשלוח סבלונות (מתנות) למשודכת (קידושין נב), אף על פי שאסרו לשלוח מתנות לסתם אשה כשם שאסרו לשאול בשלום אשה. ואם כן חובה עלינו לקיים קשר של ידידות כפי הנצרך.

והדרך המותרת  היא שיכוננו קשרי רעות וידידות, אך לא בסגנון הביטוי המבטא קשר שבין איש לאשתו (והרי היא חמורה מאשתו נדה).

בנוסף על האיסורים הקבועים והמסויימים, כמו קלות ראש, דברי חשק וכדומה , המבוארים בדיני עריות.

אסור מן התורה להרהר בעריות,  מדין "ונשמרת מכל דבר רע", ובזה לב כל איש יודע דרכו…

אך עתה איעצך את אשר תעשה,

כי גם במותר לך, מבחינת בניית הקשר ויחסי האמון הנדרשים, העיקר היא ההבעה של האהבה והמחוייבות וביטוי הרצון העז להביע רחשי ליבך, גם אם הינך מנוע מכך,

ועדיף להיכשל בהבעת מיעוט חיבה – אשר יוסבר על ידך כאילוץ, ויפוצה בהבעת הרצון והציפיה לזמן בו תוכל להביע כל אשר בלבבך, (דבר שיש בו כשלעצמו קסם מיוחד השמור לתקופה זו), מאשר לשגות בהבעת חיבה יתירה שעלולה לעיתים, להיות לא מותאמת למקום בו עומדת המשודכת, מבחינת הקירבה הרגשית, עולם המושגים, יכולת ההכלה, וכן רמת הביטויים "המקובלים" עליה על פי תפיסת עולמה, או הציפיות שלה מהגבר שלה, מה שעלול לפתח דווקא תמיהה , ריחוק, חוסר הערכה, או במקרי קיצון , אפילו חשש אולי המשודך חסר רגישות או נמצא בבועה של עצמו, חסר יכולת לדחות סיפוקים, וכדומה.

ובמיוחד לפני האירוסין, עלול הדבר להלחיץ כנתון "מחייב" ו"חונק" ולפעמים "דורסני", כאילו הקשר הינו עובדה, וכבר הוא רואה בי כלתו ומתגעגע, כשאני עוד לא נתתי הסכמתי לקשר בכלל"…

הרבה הצלחה בהמשך הדרך!

הרב אלעזר וולך

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לכבוד הרב
    אהבתי לקרוא את הסברך
    אנחנו חוזרים בתשובה ולא ידעתי האם מותר לומר מילים כמו יפה, מתגעגע, אני אוהב\ת וכו'
    כי אני משתדלת למעט בזה משום צניעות אבל לארוסי זה קשה ואז אני שמה לב שהוא מחפש את זה במקומות אחרים את המחמאות האלו או שהוא מרגיש שאני מרוחקת
    דיברתי איתו שאולי זה לא הכי צנוע אבל זה קשה לו (הוא גם גדל במקום שלא ממש העריכו אותו)
    אז מה לעשות?
    כמובן שאנחנו שומרים נגיעה
    תודה רבה