מצא כסף באוטובוס

שלום וברכה לכבוד הרב
היום מצאתי באוטובוס באחד המושבים (אם זכרוני אינו מטעה אותי במקום שמצאתי) 10 שקל למי זה שייך עכשיו 10 שקל?

תשובה:

הכסף הוא שלך.

מקורות:

מציאה בחנות הרי היא של מוצאו ולא של בעל החנות, עיין שו"ע חו"מ סי' רס סעיף ה. כל שכן באוטובוס שיש אולי סברא נוספת שאין חברת התחבורה זוכה במציאה בקנין חצר, כיון שהיא חצר מהלכת, עיין בספר חשוקי חמד ב"מ סף ט ע"ב.

בכסף אומרים שהמאבד ודאי יודע כבר שנאבד לו כיון שהוא ממשמש בכיסו בכל שעה ומתייאש כיון שאין בו סימן. לעניין אם הכלל שאדם ממשמש שייך גם בכסף קטן, עיין בשו"ת משנה הלכות חלק יז סי' קמב שאין חילוק בין פרוטה אחת לאלף זוז ולא נתנו חז"ל דבריהם לשיעורים. וכן מפורסם בשם החזון איש, אולם מפורסם בשם הגרי"ש אלישיב שבזמנינו אין כלל זה בכסף קטן.