לקחת כספי מעשר לעצמו תמורת מילגה שהכולל חייב

כולל שלמדתי בו במצב כספי לא טוב והם חייבים לי כסף על כמה חודשים מאידך אני צריך לתת מעשר כספים סכום דומה
שאלתי: האם אוכל לתרום להם את הכסף שהם חייבים לי ויחשב לי מעשר

תשובה:

ישנם ראשי כוללים שמתנים עם האברכים מראש שאין להם התחייבות לתת מילגה אלא אם יש לראש הכולל כסף ובהתאם לשיקול דעתו. במקרה כזה אינך יכול לשלם את החוב המגיע לך מכספי מעשר.
אם ראש הכולל לא התנה איתך כן, אתה יכול למסור את הכסף לחבר על מנת שיזכה בכסף עבור הכולל ויחזור וייתן לך ואתה תיקח את הכסף עבור החוב.

מקורות:

מילגת לימודים בכולל היא חוב גמור על הכולל (אם לא הותנה אחרת), עיין שו"ת שבט הלוי ח"ח סי' שטו.

לעניין כיצד לעשות כאשר עני חייב כסף ורוצים לשלם את החוב מכספי מעשר עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד ג דין 11.