קשירת עניבה בשבת, נטילת ידים בבוקר

שלום וברכה.
1.האם מותר לעשות קשר עניבה בשבת?
2.האם מותר לעשות נטילת ידים במטבח?
3.מה הפירוש כמים הפנים לפנים כן לב האדם אל האדם?

תשובה:

שלום רב.

1. קשר שבמשיכת קצה אחד הקשר מתפרק מותר לעשותו אם דרך לפותחו באותו יום.

2. אני מניח שכוונתך לנטילת ידים בבוקר, ובמקרה שהמטבח רחוק יותר מד' אמות מהמטה, שיש מתירים מצד שכל הבית נידון כד' אמות ועדיף להחמיר בזה כדי שלא ללכת ד' אמות עם רוח הטומאה כמבואר במשנה ברורה ריש סימן א' ולהניח נטלה עם מים על יד המיטה או ליטול בכיור הסמוך ד' אמות למקום המים.

3. תוכל לראות כאן תשובה לשאלתך.

מקורות:

1. ישנם כמה אופנים לקשירת עניבה, ויש להבחין בין שני סוגי קשרים, הסוג האחד הוא באופן שכאשר מושך את קצה העניבה מהקשר ניתר הכל והעניבה נותרת ללא קשר כלל. סוג זה מותר לעשות בשבת על מנת להתירו בו ביום. ואם אין דעתו להתירה בו ביום יש שכתבו להחמיר בזה. והסוג השני הוא באופן שבשעת הכריכות של העניבה נוצר באמצעה קשר דוגמת הקשר, סוג זה אסור לעשותו שלא על דעת להתירו ביומו, ויש מתירים לעשותו כשדעתו להתירו ביומו, כך כתב בספר ארחות שבת פרק י' סעיף כ"ג, וראה שם בהערות בביאור דין זה.

2. סימן א' משנה ברורה סק"ד.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה
    שמעתי שיש קבלה מהגר"א שמאז שהגר צדק "הגרף פוטוצקי" מסר נפשו על קידוש השם התבטלה טומאת ידיים בבוקר . אבל אין לסמוך על זה אלא לגבי דברים שמקורם מהזהר כגון שכל הבית כארבע אמות. וכן כתב הרב "אביגדור נבנצל" שליט"א בחיבורו "ביצחק יקרא" על השו"ע סימן א' סעיף א',