לתקן בעיית נזילה ללא הסכמת בעל הבית

אנחנו משרד של ניהול נדלן בשוויץ.

אנחנו מנהלים בתי מגורים להשכרה בשביל בעל הבית. יש לנו איתו חוזה, בו רשומים כול ההתחייבויות שלנו, בתור הניהול, כלפי הבעל הבית.
חתמנו בחוזה, שלניהול נדלן מותר להוציא עד סכום של 1000 דולר כשנצרך. סכום מעבר לזה אסור להוציא בלי הסכמת בעל הבית.

כלפי הלקוח, כלומר השוכר (מדברים משוכרים לא יהודים), אנחנו ואכן גם הבעל הבית, מחויבים להתנהג לפי חוק השוויצרי.
הבעל הבית שלנו מאוד קשוח בענין ההוצאות, ולכל בקשה עונה 'לא'.
אפילו שלפי החוק הוא מחוייב בהוצאה זו כלפי השוכר הוא נשאר בדעתו ולא מסכים להוצאה. רק עד שהשוכר ממש פונה לבית משפט ומחייבים אותו מבחינה חוקית.

עכשיו יש לנו את הבעיה, שהשירותים של השוכר בקומה 2 מטפטף ומרטיב את הדירה של השוכר בקומה 1.
השוכר בקומה 1 דרש מאיתנו לטפל בבעיה ולתקן את זה באופן מידי. הוא איים בהפסקת חוזה שכירות הדירה.
אנחנו חייבים לחשבן, שדירה זו באמת תשאר ריקה, כי אף אחד לא יסכים לישכור דירה שבמצב כזה.
עלות התיקונים הנצרכים הם שלוש חודשים דמי שכירות.
ברור לנו, שאם נשאל מהבעל הבית רשות, הוא לא יסכים, אפילו שידוע לו הסיכון.

שאלה:
האם מותר לניהול לבצע את התיקונים הנצרכים בלי הסכמת בעל הבית, וכך לחסוך לו הפסד יותר גדול?

תשובה:

אני מבין ששתי הדירות הן של אותו בעל הבית ושאין לכם נזק אישי מכך שהנזילה לא תתוקן אלא הנכם דואגים לטובתו של בעל הבית.

בדיעבד אם תתקנו יהיה בעל הבית מחויב לשלם לכם. אבל לכתחילה אין לתקן ללא הסכמתו.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' רצב סעיף טו לעניין מפקיד פירות אצל חבירו והתחילו להירקב שאם הם חסרים בשיעור הרגיל אין למכור אותם, מאחר ולהפסד זה הסכים בעל הבית. ואפילו אם הם חסרים יותר מהרגיל, אם בעל הפקדון נמצא בעיר יש לשאול אותו. הרי שאין לעשות בכספי האחר בניגוד לרצונו גם אם בכך מצילים אותו מהפסד.

בדיעבד, אם ברור שהבעל הבית נהנה מההשקעה הרי הוא חייב לשלם, גם אם מיחה מלכתחילה, וכפי שכתב בשו"ת הרשב"א ח"ד סי' נד שאם בעל השדה מיחה במשביח שלא יעשה כן הרי הוא יכול לטעון 'טול עציך ואבניך' גם בשדה העשויה ליטע, אבל אם גילה בדעתו שהוא חפץ בשבח הרי הוא חייב לשלם. ואם כן גם אם יהיה ברור במאת האחוזים שבעל הבית הרוויח מהתיקון ושהוא מעוניין בו בדיעבד, לא יוכל לטעון 'טול עציך ואבניך'.