תוספת ריבית בחשבון המים שהוא על שם דייר קודם

לכבוד הרבנים החשובים שלו' רב לאוהבי תורתך

אני מתגורר בדירה שכורה וחשבון המים רשום ע"ש דייר קודם (שאיניני בטוח שהוא עדיין שומר תו"מ) כבר מזה כמה שנים לפני כשנה חברת הגיחון החלה לגבות ממני סכום על צריכה משותפת שלא בצדק בטענה שהמד מים לא תקין והתברר שהוא כן תקין החזירו לי רק חלק קטן ולפעמים עדיין גובים צריכה משותפת אע"פ שאין לנו שום צריכה כזאת אבל בנתיים לא שילמתי חשבון המים וזה הלך וטפח וצבר ריבית וניסיתי לפנות למבקר המדינה בעניין אבל משום שהיה חסר פרטים והתעצלתי טרם נענתי בנתיים שלחו לי שהם מעכלים את חשבון הבנק של הדייר הקודם שהמים רשום על שמו השאלה שאני שואל היא עם ברצוני לשלם את החשבון בנתיים עד שאוכל לפנות לי זמן לטפל בהם יש בזה חשש כל שהוא לריבית מצד הגיחון או מצד המשכיר או מצד הדייר הקודם יש לציין שבני למשכיר אין שום חוזה (אני מחמיר שלא לסמוך על ההיתר עיסקא שעושים היום )
בנימה של סליחה ובקשה מאד דחוף לי התשובה אשמח לתשובה בהקדם תודה רבה

תשובה:

מצד דיני ממונות, אתה חייב לשלם את הריביות כדי להסיר את העיקול מהדייר הקודם.

גם מבלי להסתמך על היתר עיסקא מסתבר שאין בכך איסור ריבית.

מקורות:

עצם העובדה שהדייר הנוכחי משתמש במים והדייר הקודם אחראי על החוב, מחייב את הדייר הנוכחי לשלם כל חוב (ואפילו עלילות שווא) שיוטל על הדייר הקודם, עיין נתיבות סי' עב ס"ק כד.

מצד איסור ריבית, תחילה יש להקדים שהסכם ההיתר עיסקא שבין הדייר הקודם עם חברת הגיחון תקף גם בין הדייר הנוכחי עם הדייר הקודם, עיין ט"ז יו"ד סי' קע סק"ג. בנוסף לכך נראה שאין צורך להיתר עיסקא כיון שלא סוכם שהדייר הנוכחי ילווה בריבית והדייר הקודם יהיה ערב על החוב, אלא הדייר הקודם מסתמך על כך שכל החשבונות ישולמו בזמן (או אולי לא שם לב שהחשבון על שמו) וממילא אם הדייר הנוכחי שילם באיחור ולא כפי שהיה אמור לעשות, עליו לשלם את הנזקים שנגרמו. עיין בשו"ת מנחת שלמה ח"א סי' כז שמצדד להתיר ללווה ששילם באיחור לפצות את המלווה כדי להסיר תרעומות ולצאת ידי שמים, כל שכן בנידון שהוא גרם נזקים שהוא חייב לשלם אותם מן הדין.