שותפות עם נכרי לעסק הפתוח בשבת

שלום רב!

שמחתי לראות כזה אתר אדיר חיזקו ואמצו! ממש קידוש ה'

יש יהודים שיש להם חברות גדולות מאוד! ואין שום אופן שהחברות האלו יהיו סגורים בשבת. כיוון שזה מדובר במקומות ציבוריים כגון, מרכזי קניות וכ"ו.

הם בעצמם לא עובדים בשבת, אבל העסקים פתוחים, יש אפשרות לעשות לו שטר כל שהוא או שותפות וכ"ו??

תודה רבה

תשובה:

שלום רב ותודה על הברכות.

ניתן לעשות בשעת הצורך הסכם שותפות עם נכרי שיהיו רווחי יום השבת אליו, והגוי על דעת עצמו ולעצמו הוא עובד בשבת, ואין לישראל חלק בעבודתו ובשכרה. אך יש צורך שידעו באופן ברור כמה שכר מתקבל מיום השבת וכמה מימי החול שברשות הישראל, כדי שלא יהיה זה נראה הערמה בעלמא.

אמנם יש בדין זה פרטים רבים, ולכן אין ללמוד ממקרה למקרה ויש להורות לכל מקרה לגופו. ולכן אם יש לך שאלה ספציפית תוכל לפרטה ונשתדל לענות בהתאם.

מקורות:

היתר השותפות מבואר בשו"ע (סי' רמה ס"א), ועי' אגרות משה (או"ח ח"א סי' צ, וח"ב סי' סה). וראה עוד באריכות בספר ארחות שבת פרק כ"ג סעיף קפ"ג ואילך פרטים רבים בדין זה.