אם צריך להעביר כספי צדקה לצדקה באופן מיידי

1.האם מברכים המוציא על בייגלה גדול.
2.קבלתי מטבעות לצדקה משתי נשים, האם אני יכולה לחלק אותם בקופות הצדקה שלי, או שעלי לתרום אותן כבר עכשו.

תשובה:

שלום רב.

1. ניתן לראות כאן תשובה לשאלה זו.

2. מן הראוי להעביר הכסף באופן מיידי, אלא אם כן הובן אחרת.

מקורות:

2. מבואר בשו"ע יורה דעה רנז,ג שכאשר אדם נודר כסף לצדקה, עליו לשלם מיד כאשר ישנם עניים, ואם לא עשה כן עובר על "בל תאחר". מבואר שם שרשאי אדם להניח מעות בצד על מנת לחלקם לאט. ונראה שכאשר אדם מניח מעות בקופת צדקה הביתית, הרי זה כמפרש שיעביר את כל הסכום כשתתמלא הקופה, כאשר יבואו גבאי הצדקה, או לפני ראש השנה וכדומה. לעומת זאת בנידון שבפנינו ,אם התורמות לא חשבו שהכסף יונח בקופה ביתית, יתכן שדעתם שיינתן מיד, והדבר תלוי מאד מה נאמר ובאיזה נסיבות ניתן. לכן מן הראוי להעביר הכסף באופן מיידי.