מוצר שהוחלף מחמת פגם במוצר טוב יותר אם יש בזה חשש ריבית

שלום וברכה.
שאלה בהלכות ריבית:
רכשתי מכונת תספורת ב-135 ש"ח.
למכונה הייתה תקלה קטנה וביקשתי להחליפה במכונה דומה תקינה, המוכר החליף לי את המכונה במכונה משודרגת שעולה 175 ש"ח ברצונו הטוב וללא בקשתי.
האם ההפרש דינו כריבית ?
האם עליי לשלם לו את ההפרש ? או שהסכום מקוזז כנגד הנסיעה לחנות לשם החלפת המוצר ?

תשובה:

שלום רב.

אינך חייב לשלם את ההפרש.

מקורות:

בשולחן ערוך (חו"מ סי' רל"ב סט"ו ויו"ד סי' קס"ה) נפסק שכאשר מקח מתבטל מחמת מום והקונה מקבל את כספו בחזרה, על הלוקח לשלם למוכר על השימוש שנעשה בחפץ כשהיה תחת ידו, וזאת משום חשש שנראה כריבית (הוא הלווה 135 ש"ח קיבל 135 ש"ח חזרה והשתמש בחפץ בחנם), נמצא שבמקרה שלפנינו היה צודק השואל שבמעשיו של המוכר ששדרג את המוצר ללוקח יש משום חשש ריבית. למרות האמור נראה שיש להתיר את הדבר כי הפוסקים נקטו שמאחר ומדובר ברבית דרבנן לכל היותר, רשאי המוכר לוותר לקונה את דמי השימוש, כך גם כאן שהמוכר מיוזמתו פיצה את הקונה על טרחתו ועל עגמת הנפש, וגם ברור שעשה כן משיקולי מסחר הוגן וכדאיות ולא מחמת הכסף של הקונה שהיה בידי המוכר, הדבר מותר.