החזרת תבנית ביצים בגודל L במקום M

האם מותר להחזיר לשכנים תבנית ביצים בגודל L במקום M?

תשובה:

כאשר מדובר בתבנית שלמה, נראה שיש להמנע מלהחזיר תבנית בגודל L במקום M, אך אילו היה מדובר בביצים בודדות אין מקפידים בכך.

מקורות:

ברמ"א ביו"ד סי' קס"ב סעיף א' מבואר שנוהגים להתיר הלוואת כיכר לחם למרות שעלול מחירה לעלות עד שיחזיר, מפני שבדבר מועט לא מפקידים בני אדם (וכן יעויין סי' ק"ס סעיף י"ז לענין ת"ח). מכאן למדו הפוסקים שבמקרים שבהם אין אנשים מקפידים על ריבוי ומיעוט מזערי אין חשש ריבית. עי' תורת ריבית ז,ד שו"ת להורות נתן ח"ו יו"ד סי' ע"ו. דבר מצוי הוא שמשפחה אחרת רגילה לקנות ביצים בגודל L ומשפחה אחרת בגודל M, וכאשר יצטרכו להחזיר לשכנים גודל M יצטרכו לקנות עבור כך תבנית שלמה, ולכן מחזירים מן המצוי אצלם, ודבר זה אינו משום ריבית אלא משום שזה מה שמצוי אצלם ולכן לא מקפידים על כך. לעומת זאת בתבנית שלמה ניכר הדבר, וגם ההפרש במחיר הוא הפרש של ממש ולכן מסתבר שיש להקפיד להחזיר ביצים באותה מידה שלוו.