לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ניקוי אבק עם מטלית בשבת, הסרת אבק מבגדים, קיפול בגדים

שלום כבוד הרב,
יש לי כמה שאלות על שבת:
1.האם מותר לנקות בשבת מפת שולחן מניילון ע"י מטלית בשבת?
2.מדוע יש איסור להסיר אבק מבגד בשבת?
3.בשבת יש איסור לקפל בגדים במדויק, מאיזה מלאכה זה נובע?

תודה וחג שמח

תשובה:

שלום רב.

1. על ידי מטלית יבשה מותר לנקות אבק בשבת, אך אין לקבוע את עצמו לניקוי זה משום זילותא דשבתא. על ידי מטלית לחה אסור משום שאי אפשר בלי סחיטת המים וחייב משום מלבן.

2. הסרת אבק מבגד נאסר (כשמקפיד על ניקון הבגד ואינו יוצא עם האבק לחוץ) משום איסור ליבון.

3. איסור קיפול בגדים הוא משום מתקן מנא, ונאמרו בו כמה פרטים בסימן ש"ב סעיף ג' ובפוסקים שם.

מקורות:

1. במטלית לחה, על פי השולחן ערוך סי' ש"כ סעיף י"ז ומשנה ברורה שם. ומטלית יבשה בארחות שבת פרק י"ג סעיף י"ב.

2. סימן ש"ב ס"א ברמ"א, וארחות שבת שם סעיף כ"ה.