שוכר שמבקש להפסיק את ההסכם עקב אי יכולת כלכלית לעמוד בו

לפני כחודש הודעתי למשכירה כי ברצונינו לעזוב עקב מצב כלכלי לא טוב. המשכירה פסלה כמה שוכרים, איך אני יכולה "לשבור חוזה", לפני תום תקופת חוזה השכירות.
אין מצב בו השוכר רוצה לעזוב? אין לי שום מצב "לשבור" חוזה ולשאת בנטל כלשהו שהוא לא שכר דירה מלוא החוזה?…….
בברכה,

תשובה:

אין אפשרות 'לשבור חוזה', מוכרחים לקיים את ההסכם עד סוף הזמן. אבל ניתן לדרוש מהמשכיר לנמק למה הוא מסרב להעביר את הדירה לשוכר פלוני או אלמוני ולמה הוא משוכנע שהשוכר הנוכחי עדיף מהם, או לדרוש ממנו לתת מראש כללים ברורים על אופי השוכרים שהוא מעוניין. ובמקרה שהמשכיר פוסל שוכרים ללא הבחנה, יש מקום לצאת מהדירה ולהפסיק לשלם דמי שכירות, אבל רצוי לתבוע את המשכיר לבית דין מראש, כדי לא להגיע למצב שלא מתגוררים בדירה ומחויבים לשלם דמי שכירות.

מקורות:

אין אפשרות לבטל הסכם ולשלם את הפיצוי המוסכם וכדו'. שמעתי שיש מדינות שנהוג לעשות כן, אבל בארץ ישראל אין מנהג כזה. ועיין שו"ע חו"מ סי' שיב סעיף א וסעיף ז.

לעניין אם המשכיר מסרב לקבל שוכרים אחרים ללא טעם, גם אם מפורש בחוזה שהשוכר אינו רשאי להעביר את הדירה לאדם אחר ללא רשות המשכיר, אין המשכיר רשאי לסרב באופן שרירותי, אלא לפי שיקול ענייני וצודק בלבד. עיין סמ"ע סי' שיא סק"ב, ש"ך שם סק"א וקצות שם סק"א.