איסור ריבית בהנחה על תשלום במזומן

האם יש איסור כאשר באים לקנות חפץ מסוים ואומרים למוכר שאנו מתכוונים לשלם הכל מזומן כדי שהמוכר יוריד ממה שהוא דורש והאם יש חילוק בין אם הקונה אומר זאת או שהמוכר כך קבע שמי שמשלם הכל מזומן המחיר יורד.

תשובה:

אם אכן מתכוונים לשלם במזומן גם אם המוכר לא יוריד את המחיר, מותר לבקש להוריד את המחיר, אבל אסור לשאול למוכר כמה יהיה המחיר במזומן וכמה שלא במזומן, כדי לשקול כיצד לשלם. כמו כן, גם אסור למוכר לומר שיש מחיר על מזומן ומחיר על לא במזומן, אלא לאחר שהלקוח אמר כיצד ברצונו לשלם המוכר יכול לומר לו את המחיר.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' קעג סעיף א. במקרה שהלקוח החליט לשלם במזומן אין איסור לבקש מחיר אחר כיון שבעסקה זו שוב לא תהיה הלוואה לאחר שהלקוח ישלם במזומן.

יש לציין שאם קובעים מחיר גבוה לתשלום שלא במזומן יותר מהמחיר הגבוה ביותר הקיים בשוק, יש בכך איסור ריבית, גם אם לא מפרשים שני מחירים. עיין ספר ברית יהודה עיקרי דינים פרק יד סעיף ז.