האינסטלטור ויתר על התשלום, הריווח למי?

לכבוד הרבנים שליט"א
רציתי לשאול שאלה בדיני ממונות
אני מתגורר בבניין משותף לפני מספר ימים הייתה סתימה בצינור הראשי של הבניין שהשליכה כלפי הבית שלי. יצרתי קשר עם הוועד שיטפל בבעיה אך הוא טען שכרגע אין כסף לוועד ושאני יזמין בעל מקצוע שיתקן את הסתימה על חשבוני. ובתמורה אני לא ישלם ועד בית לפי הסכום ששילמתי. וכך עשיתי, הזמנתי חבר שהוא אינסטלטור, הוא פתר את הבעיה ודרש שאני יוציא מהוועד סכום של מאתיים ש"ח, סכום שהוועד הסכים לשלם. אך כאשר הסברתי לחבר על ההסכם ביני לבין הוועד, הוא לא רצה לקחת ממני את הכסף בגלל שהוא חבר. אך הוא ביקש שעדיין אני לא ישלם וועד בית עד הקיזוז של הסכום הנ"ל.
שאלתי היא, האם המחילה שלו על הכסף נחשבת ששילמתי לו והוא החזיר לי או בגלל שלא הייתה פה נתינה של הכסף בפועל הרי שהבניין זכה ל"חסד" על חשבוני?
תודה רבה מראש ויישר כח שיש כתובת כמוכם להפנות שאלות הלכתיות
ישר חילכם לאורייתא

תשובה:

הריווח הוא לך ואתה רשאי לנכות מאתיים ש"ח מהחוב העתידי לוועד.

מקורות:

במקרה זה האינסטלטור ויתר על התשלום לאחר שהעבודה נעשתה כבר והמזמין והוועד התחייבו לשלם. דין זה שבדיני ממונות אדם יכול לומר 'הריני כאילו התקבלתי' מבואר בכמה מקומות: בש"ך חו"מ סי' סו ס"ק קכט, בנתיבות סי' קכה סק"י ועוד, ואם כן מסתבר שאף האינסטלטור יכול לומר 'הריני כאילו התקבלתי'.

אם האינסטלטור היה מוותר על התשלום מראש, לא היתה אפשרות לגבות את התשלום מוועד הבית, עיין שו"ע חו"מ סוף סי' קפג.