התחבר לקו חשמל של שכינו באופן זמני, אם חייב להשתתף בהוצאות התשתית

בעסק שלי החיבור לקו החשמל הראשי נעשה על חשבוני וחשבון החשמל החודשי משולם על ידי לוועד היישוב.
שכני בונה עסק לידי וביקש ממני להתחבר לקו שלי באופן זמני עד שיהיה לו חיבור קבוע. כמובן שהוא שם מונה לצריכה שלו.
האם צריך להשתתף בחלק יחסי בתשתית שנעשתה על חשבוני? אחרת היה צריך לקנות גנרטור.
(שאלה זו נשאלה ע"י לבית הדין שלכם [עיין כאן] אך הוספתי משפט לבקשת שכני)
בברכת התורה

תשובה:

השכן אינו חייב להשתתף בהוצאות בניית התשתית.
מלכתחילה נראה שהיית יכול לדרוש כסף עבור ההתחברות לתשתית שלך, שהרי לא היית מחויב לתת רשות להשתמש בחשמל שלך, וממילא היית רשאי לדרוש בתמורה כל מה שאתה רוצה. אבל אם נתת רשות מבלי לדרוש כסף מראש, אינך יכול לדרוש היום.

מקרה זה מלמד אותנו עד כמה כל פרט בהצגת השאלה חשוב.

מקורות:

במקרה זה השכן השני אינו שותף בהוצאות, כיון שלא בונים תשתית עבור שימוש זמני בלבד ואם בונים תשתית עושים זאת דרך קבע, ולכן לא ניתן לחייב אותו להשתתף בהוצאות. אבל לכתחילה היה ניתן לדרוש ממנו תשלום, ואין בכך משום כופין על מידת סדום, משום שאין חובה לתת לשכן לצרוך חשמל על חשבונו, שהרי בכך הוא נהיה ערב עבור צריכת החשמל של השכן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. הרב שלום
    מאיפה הסקת שהשאלה נשאלת בדיעבד לאחר שהשכן איפשר את החיבור. אני לא רואה בשאלה נתונים שמצביעים על כך. אמנם בוודאי שהשאלה נשאלת בדיעבד לאחר הנחת התשתית אך עדיין השכן לא חייב לכאורה (אלא אן כן יש בזה מידת סדום) לאפשר לשכן שלו להתחבר ללא תשלום.