שאלות שונות בדיני מעשר כספים

מה דין קיזוז מעשרות מ:
1. שכירות דירה ב-1/2 מחיר לערירי/סיעודי.
2. חובות אבודים מגמ"ח כספים אישי.
3. דירה בבעלותי וההורים גרים בחינם.
4. מילגה למגיד שיעור, מתרומות של בעה"ב למוסר השיעור.
5. והאם צריך לעשר קצבאות נכות.

תשובה:

1. אם הוא עני ניתן לקזז, אבל יש לנכות מה שהיית משלם למתווך כדי למצוא שוכר במחיר רגיל.
2. אם הלווה עני יש דרך לנכות ממעשר, עיין כאן.
3. אסור לתת להורים מכספי מעשר אם יש אפשרות לתת להם מכספי חולין וממילא אין לקזז כסף זה מהמעשרות.
4. אם כל משתתף חייב לתת סכום מסוים, אסור לתת מכספי מעשר, אבל נותנים יותר מאשר חייבים מותר.
5. כן.

מקורות:

1. עיין כאן.
3. רמ"א יו"ד סי' רמ סעיף ה.
4. עיין בספר אהבת חסד פרק יט שכתב שאף שאין לשלם מכספי מעשר עבור חינוך בניו "אבל לבני עניים אחרים מותר, ומצוה רבה איכא בזה". ולכאורה הוא הדין בלימוד של עצמו.