הלווה תבנית ביצים והתנה להחזיר את שוויה בכסף, אם יכול להחזיר ביצים

שלום,
הבהרה לשאלה "הלווה תבנית ביצים והתנה להחזיר את שוויה בכסף‎",
האם יש חשש ריבית כאשר מחזיר תבנית ביצים (ולא 20 ₪ במזומן)?

בברכה והצלחה.

תשובה:

א. אם לפי הסיכום הלווה חייב להחזיר כסף, מותר להחזיר תבנית ביצים (אם המלווה מסכים) ואפילו יותר ביצים מאשר קיבל בהלוואה, ואין בזה חשש ריבית.

ב. אם לפי הסיכום הלווה חייב להחזיר ביצים, אסור להחזיר יותר ביצים, אבל כמות שווה מותר, גם אם הביצים התייקרו בינתיים.

מקורות:

א. כיון שיש כאן מכירה הן בשעת ההלוואה והן בשעת ההחזרה, אין שום הגבלה על כמות הביצים שהלווה יחזיר, שהרי אם אינו רוצה לתת כמות זו של ביצים הרי הוא יכול להחזיר כסף. ועיין שו"ע יו"ד סי' קסג סעיף ג.

ב. רמ"א יו"ד סי' קסב סוף סעיף א.