שאלות בחלוקת רווחים והפסדים בהיתר עיסקא

בוקר טוב
בקשר להיתר עיסקה
רשום בהיתר עיסקה שהלוקח את הכסף למקרה שהפסיד יכול להחזיר רק שליש מסכום הקרן.
זה מחיוב להיות שליש (כמה מי שנתן את הכסף יכול להפסיד), אפשר לשנות את זה לשמונים אחוז ועשרים אחוז, או שזה מחיוב להיות שליש.
בקיצור השאלה היא מי שנתן את הקרן כמה הוא צריך לרשום שהוא מפסיד למקרה שהכסף הופסד.
ואותה שאלה בכיון ההפוך ברווחים האם מותר לו לקחת יותר מחצי ברגע שיש רווחים.

שאלה שניה למקרה שפעם מישהוא עשה משהו כזה נתן למישהו כסף ואמר לו במקרה שיהיו הפסדים אתה חייב להחזיר לי  את הקרן והוא לקח את הקרן האם הוא צריך ברגעים אלו להחזיר לו חצי מהסכום.
מחכה לתשובה ותודה מראש

תשובה:

שלום רב,

ניתן לכתוב אחוזים אחרים, אבל חייבים להקפיד שחלקו של הנותן בהפסדים יהיו יותר מאשר חלקו ברווחים, אם קובעים שהנותן יקבל ברווחים יותר אחוזים מאשר בהפסדים, או אפילו בשווה, יש בכך משום איסור ריבית.
אם סיכמו שהמקבל יהיה חייב בכל ההפסדים ההסכם קיים, אבל אסור לקחת רווחים במקרה זה.

מקורות:

שו"ע יו"ד סי' קעז סעיפים ב-ד.