אכילת גבינה כשאינו מצליח להוציא חתיכת בשר הנמצאת בין השיניים

אדם שיש לו חורים בין השיניים ואינו מצליח להוציא משם בשר שנתקע שם, האם מותר לו לאכול דברי חלב לאחר שעברו שש שעות, או שחייב להמתין עד שיצא משם הבשר ורק אז יוכל לאכול חלבי.

תשובה:

לכתחלה יש לנקות היטב את השיניים לאחר אכילת בשר אם יודע שיש לו חורים או סדקים שיכול להתקע בהם הבשר, בדיעבד אם אינו יכול להוציאו ועברו שש שעות, לאחר אכילת עוף נראה שיכול להקל בזה (ולכתחלה לא יאכל חלבי שהיד סולדת בו).

מקורות: שולחן ערוך סי' פ"ט סעיף א', ובטור מבואר שלדעת הרמב"ם שטעם ההמתנה ו' שעות משום הבשר שבין השיניים, לאחר שעברו ו' שעות טעם הבשר נפגם ואין איסור לאוכלו עם חלב, אך להלכה פסק השולחן ערוך להחמיר בזה שלא כהרמב"ם ולנקות בין השיניים, וראה כאן שאם אינו יודע שיש לו חורים אינו צריך לנקות, אמנם בשו"ת זקן אהרן חלק ב' סימן נ"א הביא מהחתם סופר בחולין דף קג,ב שבשר הנמצא בתוך חלל השיניים נסרח ונמאס ואינו חשוב כלל בשר. ובבשר עוף שאיסורו רק מדרבנן כמו שפסק השו"ע סי' פ"ז יש להקל בזה במקום שאין אפשרות להוציא את הבשר כדעת הרמב"ם.