היתר עיסקא בלאומי קארד, היתר עיסקא כללי ברית פנחס

האם ידוע [בעולם העסקים] שלחברות האשראי כמו לאומי קארד וכדומה, יש היתר עיסקא? ואם לא, האם אני יכול לסמוך על היתר עיסקא המונח אצלי חתום בבית [ברית פנחס].

תודה רבה

תשובה:

לחברת כאל יש היתר עיסקא שניתן לראות אותו כאן. אני מניח שאף לחברת לאומי קארד יש היתר עיסקא, אבל לא מצאתי אותו באתר של החברה. לבנק לאומי יש היתר עיסקא ולמיטב זכרוני כתוב בהיתר עיסקא שההסכם אמור לחול גם על חברות הבת.

לא ניתן לסמוך על היתר עיסקא כללי (ברית פנחס) הנחתם על ידי צד אחד כדי ללוות בריבית, כיון שהמלווה הוא זה שאמור להסכים להגבלות של ההיתר עיסקא יותר מאשר הלווה. חתימה על היתר עיסקא זה מועיל לעסק שתולה אותו במקום העסק במקום בולט, וכן מועיל להקל על האיסור במקרה שמלווים בריבית מבלי לשים לב.