סכין מקרמיקה שנטרפה

אחרי מבוא השלום והברכה
רציתי לדעת אם שייך להכשיר סכין בשרית שחתך בה דבר חם חלבי אחרי מעת לעת מדובר כאן בסכינים חדשים שיצאו שהלהבה שלהם מחומר קרמיקה.
תודה מראש על התשובה.
א.א.

תשובה:

שלום רב.

אם המאכל החלבי היה דבר גוש או שהיה בכלי ראשון בחום שהיד סולדת בו אין דרך להכשיר את הסכין, ואין להשתמש בו כלל, ולנוהגים על פי השולחן ערוך יכולים להשתמש בסכין זו למאכלי פרווה.

מקורות:

כיון שאנו דנים את כלי הקרמיקה ככלי חרס שלא ניתן להכשירם, וקיימא לן שכלי חרס אינו יוצא מדופיו ואין לו הכשר לעולם. ואין חילוק בין התירא בלע לאיסורא בלע. וכל החילוק בהתירא בלע הוא בכלי מתכת דהקילו באופני ההכשר, שאף שבלע על ידי האור סגי לו בהגעלה בחמין ואם כן אין הכשר לסכין זו. ור' בשולחן ערוך יו"ד סי' צ"ד סעיף ה' בדין השימוש בסכין זו ובמשבצות זהב שם.

ובאופן שחתך דבר גוש בכלי שני והיה היד סולדת בו, יש מקום קולא אף לנוהגים עפ"י הרמ"א להשתמש למאכלים פרווה אך בתשו' בית שלמה קס"ז מחמיר בזה וצ"ע.