הצעצועים המותרים בשבת לקטנים

שלום רב!
מה ההלכה לגבי צעצועים בשבת עבור ילדים קטנים ומה הדין לגבי מבוגרים עבור הקטנים האם מותר לתת להם בידים וכדו' והאם יש הבדל בין סוגי הצעצועים כמובן לא הדיגיטליים?
תודה רבה

תשובה:

שבוע טוב.

ישנם הלכות רבות בענין משחקי הילדים בשבת והם מפורטים בספרים העוסקים בהלכות שבת באריכות, אכתוב כאן את עקרי הדינים: משחקים המיועדים להשמעת קול אסורים אף לקטנים (לתינוק קטן מותר ליתן צעצועים המשמיעים קול כשמנענעים אותם או לוחצים עליהם כיון שאין מטרתם לשיר), משחקי כדור למנהג בני אשכנז מותרים במקומות מרוצפים, ולדעת בני ספרד הדבר חמור יותר, ויש המקילים בכדורים של זמנינו אף לספרדים המיוצרים בתעשיה בפני עצמה ויש להם שם כלי. לדעת החזו"א אין ליתן לילדים לשחק במשחקים המונעים על ידי קפיץ כמכוניות וכדו' ולדעת הגרש"ז אוירבך זצ"ל אין למחות בילדים המשחקים בזה. משחקי הרכבה למיניהם אם אין חיבורם בחוזק לגו וכדו' מותר, אך משחקי הרכבה התקועים בחוזק כדוגמת קליקס וכדו' לדעת הרבה פוסקים הדבר אסור אף לילדים. פזל מותר להרכיב אם אין לו מסגרת המיוחדת לכך. טוב להמנע מלשחק במשחקים שמשתמשים בהם בכסף מדומה (מונופול וכדו').

כל המשחקים המותרים לקטנים מותר אף לגדולים ליתן להם אותם, וכמובן שמה שאסור להם לשחק בו אסור אף למבוגר ליתן לו.

מקורות:

ספר שמירת שבת כהלכתה פרק ט"ז.