תרומת כספי צדקה לאשה המאיימת להתאבד אם לא תקבל

בסיור בחו"ל נשאלתי על ידי גבאי צדקה, שיש בין הנתמכים שלו אשה שלא עבדה אפילו יום אחד בחייה, חיה עם הוריה וכאשר הם נפטרו נסתה להתאבד. אחרי התאוששות בבית חולים אספה מהרחוב כמה חתולים ומטפלת בהם במס"נ ובכך רואה יעוד חייה. כאשר חלק מחתולים הזקינו וחלו, דרשה שגבאי צדקה ישלם לרופא וטרינר עבור טיפול בחתלים, כי אם ימיתו אותם (כמו שעושים בדרך כלל עם בע"ח זקנים) היא תשים קץ לחייה. הגבאי שאל אותי, האם הוא רשאי להוציא כסף מקופת צדקה ולהחסיר מאנשים רעבים כדי לשלם עבור טיפול בחתולים.

תשובה:

שלום רב.

אם הגבאי בטוח שאם לא יתן לה את הסכום הזה יש חשש אמיתי לחייה, הרי שנתינתו אינה לצורך החתולים אלא לצורך הצלת חייה של האשה, וודאי זו מצווה גדולה.

בשורות טובות.

מקורות:

ולא גרע משאר צרכי האדם שנמדדים לפי הרגליו, כמבואר בשולחן ערוך סי' ר"נ ס"א. ועי' בברכי יוסף סי' רנ"ז אות ו' ובשיורי הברכה שם בספר חסידים, שאדם המאיים על גבאי צדקה שיהרוג אדם אחר אם לא יקבל כסף יתנו לו, וע"ש עוד בכמה מקרים אחרים.