קיבל מתנה ארוזה ומצא באריזה אלפי שקלים

אני רב בקהילה ונשאלתי שאלה
אדם קיבל מתנה ארוזה בקופסה (כמו טוסטר וכד').
לאחר שלש שנים נזכר המקבל לפתוח את החבילה ומצא בתחתית הקופסא אלפי שקלים.

הוא לא יודע אם הכסף של הנותן כי אולי גם הנותן קיבל את הכסף ממישהו אחר.
כמו כן עצם העובדה שלא פתח את המתנה הרי שה"אבידה" הגיעה לידו לאחר יאוש כי עברו שלש שנים.
מה לעשות ??

תשובה:

המקבל יכול להניח שהאדם שנתן לו את המתנה הניח את הכסף, לשם מתנה או כדי להחזיר חוב ישן שהמקבל איננו יודע ממנו.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' רלב סעיף ב נפסק שאם אדם מקבל כסף יותר מהמגיע לו בכדי שהדעת טועה, הרי הוא יכול לתלות שקיבל מתנה או שמשיבים לו גזילה. בנידון דידן לא נראה שיש מקום לתלות יותר שהנותן קיבל מאדם אחר, כיון שאף אצל אדם אחר הרי זה מוזר שיתן אלפי שקלים בתוך אריזה של מתנה מבלי להודיע, וממילא נצטרך לומר שהוא התכוון להחזיר חוב ישן, ואם כן אין סברא לחשוב שהנותן קיבל מאדם אחר והעביר הלאה יותר מאשר לחשוב שהוא עצמו התכוון להחזיר חוב ישן.

אם היה ידוע שהנותן קיבל את החבילה מאדם אחר, לא היה מקום לפטור מדין ייאוש, כיון שלא הנותן ולא המקבל יודעים שנאבד להם, הנותן חושב שהמקבל פתח וראה והמקבל אינו יודע שקיבל. וממילא דינו כייאוש שלא מדעת.