בל תשחית במקלחת

שלום יש לי מישהו בבית שמתקלח בבית למעלה מ30-50 דקות והוא טוען שזה לא בל תשחית ואני אומר שזה כן בל תשחית מה דעת ההלכה? ומה הוא צריך לעשות בנושא?

תשובה:

שלום רב.

נתבאר בכמה מקומות בפוסקים שאין איסור 'בל תשחית' בדבר שנעשה לצורך הנאת האדם, ומשום כך גם במקרה זה אדם הנהנה מלהתקלח במשך זמן רב, מותר לו לעשות זאת ואין בזה משום 'בל תשחית', עם זאת ודאי שצריך אדם לנהוג בדרך ממוצעת ולא לבזבז את מי הכנרת בשביל מקלחת אף אם אין בזה איסור.

מקורות:

באיסור 'בל תשחית' התורה אסרה עקירת אילנות שנאמר (דברים כ,יט) 'לא תשחית את עצה', אך נתבאר בגמרא ובפוסקים שאיסור זה הוא רק כשהדבר נעשה דרך השחתה, אך אם נעשה לצורך האדם אין בזה איסור זה. ומשום כך מבואר בגמרא (ב"ק צב,א) שמותר לקצוץ אילן המזיק לאילנות אחרים, או לשדות אחרים, וכן בבבא בתרא כו,א מבואר שמותר לקוץ אילנות דקל כדי שלא יזיקו הציפורים שבאים אליו לענביו של רב יוסף.

וכן עיין בט"ז יו"ד סימן קט"ז סק"ו וסימן קי"ז סק"ד שכתב שבמקום צורך אין איסור בל תשחית.