קבלה שלא לעשות דבר מה אם צריך להתירה לאחר ג' פעמים

שלום לכבוד הרבנים.
התלבטתי בדיני נדרים, כידוע אנו יודעים שמעשה טוב שנעשה ג' פעמים הוא נהפך עלינו בתורת נדר.

רציתי לשאול, האם גם פעולה שאנו נמנעים מלעשותה, גם היא בתורת נדר ? למשל, אשה שמקפידה לא לסמוך על המקילים ללכת עם מכנסי חצאית רחבה לנשים. אך הדבר לא ניכר. כי מעולם לא הציעו לה ללבוש כאלו מכנסי חצאית. האם דבר כזה הוא גם נחשב נדר ?

תשובה:

שלום רב.

גם דבר זה נחשב כשאר מנהגים טובים שלאחר ג' פעמים שלא אמר בלי נדר יש להתירם. אמנם לדעת הרבה פוסקים במנהגים וקבלות שנוהג אדם על עצמו יוכל לסמוך על המודעא שמסר בערב ראש השנה שאין כוונתו בזה לנדר.

מקורות:

בשולחן ערוך סי' רי"ד ס"א שהביא דין זה כתב כמה דוגמאות לקבלות שקיבל אדם על עצמו, וביניהם אדם שקיבל על עצמו שלא לאכול בשר בתקופות מסויימות שצריך התרה, והוא הדין כל קבלה שהיא לא לעשות דבר מה נחשבת קבלה הצריכה התרה, וכך מבואר בהרבה מקומות.

ולענין מה שאפשר לסמוך על המודעא בערב ראש השנה יעוי' בספר כל נדרי פרק ע"ג הערה י"ז מקורות מהרבה פוסקים הסוברים כך.