אתרוג שיש נקב במקום הפיטם עד חדרי הזרע

היה לי אתרוג תימני, שבמקום הפיטם, יש בו מטבע ברייתו, גומא עמוקה המגיעה עד אמצע האתרוג, הרבה אחרי חדרי הזרע, האם אתרוג זה פסול מדין ניקב?
או מכיון שזה לא נקב שנעשה בו, אלא כך ברייתו, וזהו שלימותו, יהיה כשר, אף שהגומא מגיעה עד אמצע האתרוג (כך ראיתי אחר חיתוך האתרוג).

תשובה:

שלום רב.

אתרוג שיש בו נקב בפיטם המגיע עד חדרי הזרע, פסול אפילו אם כך הוא גדל מתחילת ברייתו (פסול זה הוא רק ביום טוב ראשון ולא בימי חול המועד). אך בדיעבד יצא בנטילת אתרוג זה כיון שיש דעות שנקב עד חדרי הזרע אינו פוסל, אם לא ניקב מצד לצד.

מקורות:

במשנה ברורה סי' תרמ"ח ס"ק ל"ב כתב בשם הביכורי יעקב שנקב זה פוסל את האתרוג כיון שגם נקב בתולדה פסול כדין ניקב, אמנם בניקב עד חדרי הזרע ולא מצד לצד בשולחן ערוך סי' תרמ"ח סעיף ג' הביא ב' דעות בזה וכתב המשנה ברורה שם בשם הפוסקים שיש להחמיר כדעה השניה שנקב עד חדרי הזרע פסול אם לא במקום שאין לו אתרוג אחר, ובדיעבד כשכבר נטל אתרוג זה יצא לכל הפחות להשיטות שנקב שאינו מפולש מצד לצד אינו פוסל.