לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

הזיק אתרוג בשעת בדיקה, העובד פטר אותו ונתן לו את האתרוג במתנה

כשבחרתי אתרוג בטעות נקלף קצת מן האתרוג הראתי זאת לאחד עובדים במקום [שהוא לא עובד קבוע אלא היה שם ממלא מקום והיה לי היכרות עם העובד הזה מלפני כן] ואמר שאיני צריך לשלם שכך הדרך במכירת אתרוגים וזה מתה מחמת מלאכה ואמר לי שאני יכול לקחת את האתרוג ולקחתי.
האם אפשר לסמוך שזה "לכם" ביום הראשון או אפשר שזה אפי' גזול ופסול בשאר הימים ועיקר השאלה למעשה לגבי קטן להבאתי לו את האתרוג לברך עליו ולנענועים.
תודה על התשובה ומועדים לשמחה

תשובה:

מצד הדין נראה שהנך חייב לשלם על הנזק, כיון שניתן להיזהר בשעת הבדיקה שלא יקרה נזק כזה. אבל אם העובד פטר אותך, מסתבר שיש לו סמכות לכך, כיון שהגיוני שלא להקפיד על הלקוחות שהזיקו בשוגג, כדי שלא לגרום להם לעבור אל סוחר אחר.

באתרוג אין בעיה של "לכם", כיון שהמוכר אינו יכול למכור את האתרוג לאחר שנקלף וממילא העובד יכול לתת אותו במתנה. התשלום על הנזק אינו קשור לבעלות על האתרוג, וגם אם היית חייב לשלם על הנזק, הרי אתה יכול לצאת בו ידי חובתך ואין בעיה של "לכם").

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' קפב סעיף ד שיש חזקה ששליח יש לו סמכות בין לתיקון ובין לעיוות.

השאלה היתה רק על בעיה של "לכם" ולא על הפסול שנקלף, כנראה שהשואל הראה את האתרוג לרב וההוא הכשיר אותו לברכה עבור ילד.