טלטול כלי שמלאכתו לאיסור על ידי דבר היתר

מותר לטלטל כלי שמלאכתו לאיסור עם מונח עליו דבר היתר,כגון סיר שמונח בתוכו אוכל. אם כך האם לכתחילה מותר לקחת דבר היתר ולהניחו על גבי כלי שמלאכתו לאיסור ואז יהיה כביכול מותר בטלטול?

תשובה:

אסור לטלטל כלי שמלאכתו לאיסור אפי' אם מונח עליו דבר היתר, ודוקא סיר ובתוכו אוכל מותר כיון שהוא מיוחד לדבר זה.

מקורות:

מבואר בגמ' בפ' כל הכלים שמדוכה ובתוכה שום וכן קדרה עם תבשיל מותר לטלטל אפי' מחמה לצל, ואפי' שכשמל"א אסור רק לצורך גופו ומקומו מ"מ אם יש בקדרה תבשיל או במדוכה שום מותר לטלטלם. נחלקו הראשונים בטעם ההיתר דהרא"ש למד דכיון שיש לזה שם כלי מותר לטלטלו ע"י הנחת דבר היתר עליו כמו שמצאנו בדף מ"ג שמותר לטלטל מת ע"י שמניחים עליו ככר או תינוק וה"ה בכשמל"א מותר לטלטלו באופן זה, אבל רוב הראשונים חלקו על הרא"ש וכתבו שהיתר טלטול ע"י ככר או תינוק נאמר רק במת בלבד, והטעם שמותר לטלטל קדרה עם תבשיל זה מכיון שהיא מיוחדת לתבשיל ומשמשת אותו לא נחשבת כשמל"א כל זמן שהתבשיל בתוכה אלא דינה ככלי שמלאכתו להיתר.

השו"ע בסי' ש"ח סעיף ה' כתב דיש מתירים לטלטל כשמל"א מחמה לצל ע"י ככר או תינוק, אבל המ"ב כתב דהרבה ראשונים חולקים ע"ז ולכן כתבו האחרונים דאין לטלטל כשמל"א עי"ז דבר היתר אא"כ הוא מיוחד לאותו דבר היתר שאז מותר לטלטלו.