לקרוא בתורה במקום ממלא מקום שהיה עד היום

אני גבאי בבית הכנסת, יש לנו בעל קורא שקורא כל שבת בשכר. מידי פעם הוא לא מגיע ושולח ממלא מקום במקומו.

בעקרון אני יודע לקרוא בתורה אבל אני לא רוצה לקחת את הפרנסה של הבעל קורא הקבוע, אבל האם במקרה של הממלא מקום זה לא בעיה ואני יוכל להיות במקומו. האם בזה שמגיע לפעמים אין בעיה של קיפוח פרנסה ?

תשובה:

אם הנך מתכוון לקרוא חינם כדי לחסוך את הכסף, אין בכך איסור, גם לא כלפי הבעל קורא הקבוע (אם אין איתו הסכם להעסיק אותו תקופה מסוימת).
אם הנך מתכוון לקרוא בשכר, יתכן שיש בכך איסור כלפי הבעל קורא הקבוע, אך כלפי הממלא מקום אין איסור.

מקורות:

אם הגבאי קורא בחינם אין בכך חשש של 'עני המהפך' שהרי בית הכנסת אינו חייב לשכור בעל קורא כשיש לו אפשרות שיקראו חינם. כמו כן, אם לא קבעו זמן אין איסור לפטר לכל הדעות לאחר שאין צורך בעבודה, עיין עלון המשפט גליון 31 עמוד א. וכן אין דין שררה בקריאה בתורה שהרי אין לו סמכויות לחלק עליות וכדומה, עיין שם עמוד ב הערות 11-12.

אם הגבאי רוצה לקרוא בשכר, יש בכך לכאורה איסור 'עני המהפך' לפגוע בפרנסתו של הבעל קורא הקבוע. אמנם יש לעיין על פי מה שפסקו בשו"ת אבני נזר חו"מ סי' יז ובשו"ת נחלה ליהושע סי' כט שאין איסור 'עני המהפך' על המוכר רק על הקונה, אם הגבאי יכול לומר שהוא בתור מייצג של המעביד מעדיף את עצמו כעובד ועל המעביד אין איסור להחליף עובד.
לקרוא במקום הממלא מקום לכאורה אין איסור, כיון שאין לו סמיכות דעת שהרי לא ידוע שיהיה לו עבודה, עיין שו"ת מהרש"ל סי' לו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על תשובתכם
    לגבי הממלא מקום, אני יודע שיש לו קצת סמיכות דעת שמידי פעם קוראים לו לקרוא בתורה, זה יוצא בערך 10 פעמים בשנה. לא בזמנים קבועים, אבל הוא רגיל בזה כבר שנתיים.
    האם זה נחשב לסמיכות דעת או לא. ?