לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

איסור גזל מרשויות המדינה

האם שייך איסור גזל מרשויות המדינה?
למשל: כשמשנים תלוש שכר ומגדילים אותו לפני לידה כדי לקבל קצבת ביטוח לאומי גבוהה יותר.
או למשל, כשמשנים תלוש שכר עבור מעונות-יום של משרד התמ"ת, עמ"נ לקבל הנחה גדולה יותר.
ואם יש בזה עוון גזל – כיצד ניתן להשיבו?

תשובה:

ודאי שיש בזה איסור גזל. אולם לא ברור אם יש חיוב להשיב (אם המדינה אינה תובעת), מאחר וכל האזרחים שותפים בכספי המדינה ואין לאף אחד שווה פרוטה.

מקורות:

לעניין גזל מהמדינה עיין שו"ת אגרות משה חו"מ ח"ב סי כט.

לעניין חיוב השבה כשאין לכל שותף שווה פרוטה עיין קובץ קול התורה גליון סב עמוד רלח.