אם מותר לקחת כדורים להקלה על הצום

רציתי לברר אם מותר לקחת בערב יום כיפור כדורים להקלה על הצום (קלי צום וכדו'), או שיש ענין להתענות ולא להקל את העינוי הזה באמצעות כדורים?

תשובה:

אם אין בכך צורך מיוחד ראוי להימנע מכך, אך אם חושש שלא יחוש בטוב בצום מחמת כך יכול להקל בלקיחת ויטמינים אלו בערב הצום.

מקורות:

בראשונים וכן כתב הטור בסי' תר"ד כתבו שטעם המצווה לאכול בערב יום כיפור הוא בשביל להכין את עצמו שיוכל לצום כראוי, ולכאורה לדבריהם אין הבדל אם מכין עצמו לצום באמצעות אכילת מאכלים או לקיחת כדורים, כל שיוכל לצום מחמת כך יותר בקלות שפיר עביד. אך יש שכתבו שלאדם בריא ראוי להמנע מכך ר' בהליכות שלמה פרק ו' הערה ט"ז וכן כתבו עוד פוסקים מכיון שהתורה אמרה 'ועיניתם את נפשותיכם' ולא ראוי לאדם לעשות טצדקי להקל מעצמו את העינוי שרצתה התורה שיהיה לו, ור' בהערה שם שכתבו לחלק בין כדורים שמטרתם ליתן תחושת שובע לבין כדורים שמטרתם למנוע כאבי ראש המותרים לכולם. ובשדי חמד מערכת יום הכיפורים כתב שאין להקל את קושי הצום בכל דרך, וכן יש לומר לדעת השיבולי הלקט סי' ש"ז שכתב וז"ל 'שמפני שאוכל יפה בערב יום הכיפורים וביום הכיפורים מתענה קשה לו עינויו יותר'. ולמעשה אם יש צורך כלשהוא בזה רבים ממורי ההוראה מורים להקל בזה.