היתר עיסקא עם קבלן לאחר חתימה על חוזה

שלום לכבוד הרב

חתמנו על חוזה לרכישת דירה מקבלן.

לצערי לא בדקתי את כל הבעיות ההלכתיות שיכולולת לנבוע מחתימת חוזה, כך שרק אחרי החתימה גילתי שיש בעיה עם ריבית פיגורים.

שאלתי היא מה לעשות כעת?
האם לבקש לשנות את נוסח החוזה?
ואם זה כבר מאוחר מידי אם נשלם הכל בזמן ולא נגיע למצב של פיגורים האם עדיין זה בעיה של ריבית או רק מתי שחלילה נגיע לפיגור בתשלום?

תשובה:

גם אם תשלם בזמן יש חשש שתהיה בעיה של ריבית.

אני מציע לכתוב על דף נפרד נוסח דלהלן ולחתום ולהחתים את הקבלן. כמו כן יש לקבל קנין באופן שאתה תגביה חפץ או בגד של הקבלן ותתן גם לקבלן להגביה חפץ שלך להקנות ולהתחייב בכל האמור.

"אנו החתומים מטה מודים שכל דבר שיש בו חשש בריבית בכל העסקים שבינינו הוא על פי נוסח היתר עיסקא שבספר ברית פנחס, ושקנינו בקניין סודר על כל האמור."

מקורות:

ייתכן שיהיה תשלום מסוים לפני שנבנה החלק בשווי זה וממילא יוצא שהכסף הוא כהקדמת תשלום, ואם התשלום יהיה פחות ממה שיש לשלם לאחר שחלק זה ייבנה יהיה בכך איסור ריבית, גם אם משלמים בזמן שנקבע. עיין שו"ע יו"ד סי' קעג סעיפים ז-ח.
יש לעשות קניין בפועל ולא להסתמך על הודאה להפקיע איסור ריבית כמבואר בט"ז שם סק"ט.
יש לציין לספר שיש בו הקנאת נכסים, כיון שהקונה אינו מקבל כסף מהקבלן אלא מעכב תשלום שהתחייב, וכדי שייחשב שיש לקבלן פיקדון אצל הקונה יש צורך להקנות נכסים בשווי החוב.