לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

תבע חברה חילונית בבית משפט וזכה מעבר לדין

לכבוד הרבנים הגאונים ה' עליהם יחיו.
חברה מסויימת מכרה לי ספה בשווי שש אלף ש"ח, ולדעתי זה היה מקח טעות משום כל מיני פגמים.
היות וזו חברה חילונית, ובחוזה שלה כתוב שכל טענה בענינם יתנהל בבית המשפט, הגשתי תביעה בבית משפט לתביעות קטנות נגדם.
בית המשפט הנ"ל פסק שאני יכול לקחת מהחנות כל מוצר שארצה בהנחה של 70 אחוזים.
זאת אומרת, שלפי בית המשפט אני יכול לקחת לדוגמא מוצר בשווי חמשים אלף ש"ח, ולשלם עליו רק חמש עשרה אלף ש"ח.
כעת השאלה נחלקת לשתים. אם מותר לי לקחת את הפצויים האלה היות ובחוזה של החברה כתוב שכל טענה נגדם יתנהל בבית המשפט. דאולי זה הוי כקיבלו עלייהו.
ואת"ל שאסור לי לקחת פצויים אלה, האם יהיה מותר לי לפחות לקחת מוצר בהנחה של עד שש אלף ש"ח, שהוא היה השווי של הספה. או שגם זה אסור הואיל ולא נתברר בבית דין שעפ"י דין תורה זה הוי מקח טעות.

אודה לכם מאוד על תשובה ברורה. שבת שלו'.

תשובה:

אתה יכול לנהוג עם פי פסק הדין של בית המשפט.

מקורות:

ההסכם לדון בבית משפט ניתן להחשיב כקנין, לפי דעת הרמ"א בחו"מ סי' כב סעיף ב אם קנו לדון בערכאות לאחר שכבר דנו הדין קיים. אמנם הש"ך שם ס"ק טו חולק, אבל גם לפי דבריו אם קיבלו לדון על פי פשר הדין קיים. פסק דין זה נראה שהתקבל על פי הסכמת הצדדים שבית המשפט יפשר, או שבית המשפט החליט כן בעצמו ואם כן על דעת כן קיבלו אותו מלכתחילה. על כל פנים פסק דין זה רחוק מלהיות לפי חוקי המדינה ואף לפי שיטת הש"ך בדיעבד הדין קיים.
בנוסף לכך, הגר"מ שפרן שליט"א סובר שחילוני המוכן לדון רק על פי חוקי המדינה ניתן להוציא ממנו כל מה שהחוק מחייב.