ערב ששילם מיד, האם זה גזל ביד התובע

מכרתי חפץ לראובן. שמעון אמר בעל פה שהוא ערב לו שהוא ישלם, ראובן לבסוף לא שילם ושמעון שילם במקומו. האם יש איזה שהוא חשש גזל מצד המוכר?

תשובה:

אם המוכר היה בא לתבוע את שמעון היה צורך לנסות לפני כן למצות את הדין עם ראובן (בית דין והוצאה לפועל) ורק לאחר מכן לחייב את שמעון, אבל אם שמעון שילם לפני כל התהליך הזה, אין צורך להשיב לו.

מקורות:

ערב קודם מתן מעות (או קודם מכירה) מתחייב ללא קנין, עיין שו"ע חו"מ סי' קכט סעיף ב.

ערב סתם (לא ערב קבלן) אינו חייב לשלם רק לאחר מיצוי כל האפשרויות מול החייב העיקרי, עיין שו"ע שם סעיף ח.

אם שמעון שילם, כנראה שהוא יודע ששמעון לא ישלם בסופו של דבר והוא יצטרך לשלם, או שהוא רוצה לעמוד בדיבורו ולהוכיח שניתן לסמוך עליו, גם מעבר למה שהדין מחייב.
גם אם שמעון שילם בטעות (כגון שטעה בדין), ייתכן שאין חיוב להחזיר, כיון שבכל מקרה קיים עליו חיוב (עיין ביאור הגר"א חו"מ סי' קל סק"ו). ויש לעיין בזה, אם אדם פרע את חובו ולאחר מכן נודע לו ששילם לפני הזמן, האם יכול לדרוש את כספו בחזרה.