לימוד פיתוח קול אצל מורה אשה

בס"ד

שלום אני עוסק בין היתר בזמרה, ורציתי לשאול, האם מותר לזמר ללמוד פיתוח קול אצל מורה אשה?

אשמח לקבל תשובה ושנה טובה ומתוקה!

תשובה:

שלום רב.

כיום ישנם גברים רבים שמלמדים פיתוח קול, ולכן כדי שלא להכנס לדחקים ולחששות יש להעדיף בכל מקרה ללכת לגבר ללמוד אצלו פיתוח קול. במקרה שאין לאדם אפשרות ללמוד זאת אצל גבר, יש לפנות לרב המכיר אותך ויוכל לדעת אם יש חשש בזה, כיון שדבר זה משתנה מאדם לאדם. בכל מקרה במקרה שנאלצים לעשות זאת (או לאחר אישור של רב), יש להקפיד על כמה תנאים כדי שלא להכשל באיסורים, א' שהמורה לא תשיר בזמן התרגילים, ב' שלא יהיה שם איסור ייחוד עמה (כגון שמשאירה את הדלת פתוחה). ג' שלא יסתכל בה בהתבוננות ושתהיה לבושה בצניעות.

בהצלחה רבה.

מקורות:

עי' שו"ת ציץ אליעזר (חלק יד סימן צז) שכתב לדון לענין אם מותר לאשה ללמד בנים מעל גיל 9 בבתי ספר לימודי חול, וכתב דאף אם מדובר באופן שאין חשש איסור ייחוד, מכל מקום יש לאסור משום איסור הסתכלות באשה. ור' גם בהליכות בת ישראל פרק ז' סעיף כ"ג, ובשו"ת משנה הלכות (ח"ו סי' רכה) דן ג"כ בשאלה זו, וכתב לאסור מג' טעמים, א. איסור ייחוד. ב. הסתכלות בנשים. ג. שמיעת קול אשה. ובלימוד פיתוח קול אף אם יקפיד שלא יהיו חששות אלו, יש לאסור זאת מכיון שיש בזה קירבה נוספת שלימוד זה נמשך על פני כמה מפגשים, ויש להכיר את האדם ואת האשה, כדי לידע אם אין חשש בזה לקרבה יתירה.