שאלות בענייני תשובה על גזל

בעניין גזל:

1) אדם שקונה לאוטובוס כרטיס חופשי יומי, והוא כמובן תקף לכל היום, יכול לתת לחברו את הכרטיס שהשתמש בו במקומו?

2) עבדתי במקומות עבודה ולא כ"כ הקפדתי על 'גזל זמן' ולא ידעתי את חומרת העניין. כרגע אני לא עובד שם מה עליי לעשות?

3) עבדתי בעבודה, והייתי אחראי קופה, ועשיתי טעות שהחזרתי כסף מיותר לאחד מן הקונים. מה עליי לעשות?

4) בעוונותי הרבים, הייתי נוהג לקחת לחמניות לפנות בוקר שהיו מביאים למכולת קודם שהיא נפתחה ושמים בפתח החנות. אני לא יודע למי עליי ואיך להשיב את הגזלה, מה גם שאני לא זוכר מאיזה חנויות בדיוק וכמה פעמים וכו' מה עליי לעשות?

תשובה:

1) אסור להעביר אותו לאדם אחר. אם אדם אחר השתמש בו לשלם את הנסיעות שנסע. כמובן שאם האדם האחר נסע כמה נסיעות ביום אחד, הרי הוא יכול לקנות חופשי יומי ולא להשתמש בו במקום לשלם את כל הנסיעות.

2) עליך ליצור קשר עם המנהל במקום עבודה זה ולהתפשר אתו או לבקש מחילה.

3) עליך לשלם למעביד כסף זה או לבקש את מחילתו.

4) בחנויות שזכור לך שלקחת משם ואינך זוכר את הכמות, עליך ליצור קשר עם בעל החנות ולהתפשר אתו או לבקש מחילה. אם הנך מתבייש ליצור קשר ואתה רוצה לשלם לו מבלי שיידע, עליך לשלם עד שתדע בוודאות שלא לקחת יותר. בחנויות שהנך מסופק או לא יודע אינך מחוייב לשלם, אולם יש לשער את עלות הלחמניות ולשלם למוסד צדקה העוזר לכלל הציבור, כגון יד שרה, עזרה למרפא או עזר מציון.

מקורות:

2,4) בשו"ע חו"מ סי' עה סעיף יח מובא שתי דעות אם במקרה שיודע שחייב ואינו זוכר כמה מחוייב לצאת ידי שמים להתפשר, ועיין בש"ך שם ס"ק סז שבגזל יש חיוב להתפשר לכל הדעות. אם אינו יודע שחייב לחנות מסויימת אין חיוב תשלומין, אולם אם משער שחייב ואינו יודע למי יש לעשות צרכי רבים, עיין שו"ע חו"מ סי' שסו סעיף ב.

3) לא גרע מדיין שטעה ונשא ונתן ביד שחייב לכל הדעות, אם אינו מומחה, עיין שו"ע חו"מ סי' כה סעיף ב.