תפילה וברכת המזון בלע"ז/חזן שאינו מתפלל כראוי

יש לי כמה שאלות
1 יהודי ששפתו אנגלית ואינו מבין עברית, אך יודע לקרוא ואינו מבין את הכתוב, האם עדיף שיברך ברכת המזון בעברית? או באנגלית?

2 וכנ"ל לגבי תפילה

3 אני ישראלי ומדבר עברית רהוטה. האם יש משמעות מבחינתי בשמיעת חזרת השץ,
שקריאתו לרוב שגויה, ואני מסופק אם הוא מבין את המילים שהוא קורא? (הוא אמריקאי)

תשובה:

1-2 עדיף שיתפלל ויברך ברכת המזון בלשון הקודש, בפרט שיש דיעות שבזמנינו אין יוצאים ידי חובה באמירתם שלא בלשון הקודש.

3. ראשית יש לגבאי בית הכנסת לדאוג שבעל התפילה יהיה בעל לשון רהוטה, ולא עילגת, אולם המתפללים יזהרו שלא לבייש את מי שאינו יודע לעשות זאת, ויוצאים ידי חובה בדיעבד גם אם אינו יכול לומר את המילות כהוגן.

מה שהש"ץ אינו מבין את מילות התפילה אין לכך משמעות ויוצאים ידי חובת חזרת הש"ץ

מקורות:

שו"ע או"ח סי' סב ובמשנ"ב ובה"ל שם, וסי' קפה ס"א ובמשנ"ב שם, שלכתחילה יש לומר את הברכות דווקא בלשון הקודש, ודעת הערוה"ש (שם) שבזמנינו אין יוצאים ידי חובה, כיון שאין יודעים לתרגם במדויק את מילות התפילה וברכת המזון, ובפרט שבמילות של התפילה רמוזים כוונות גבוהות, שאף מספר המילים שבכל ברכה וברכה יש בה רמזים עצומים, וכפי שכתב הטור (סי' קיג ואילך) ראה שם על דקדוק המילים כמה שצריך שיהיה בכל ברכה וברכה דבר שאי אפשר לעשותו כשמתרגמים ללע"ז.

3. חובת הגבאי על כך מבואר בשו"ע או"ח סי' נג ס"ד ובמשנ"ב ס"ק יח, וראה במדרש על הפסוק ודגלו עלי אהבה "אפילו עם הארץ שקורא לאהבה איבה, כגון ואהבת – ואייבת, אומר הקדוש ברוך הוא ודלוגו עלי אהבה", אך כמובן אין זה מן הראוי כמבואר בפוסקים שם.