לשכנע שכנים להתנגד לבניה, לפנות לוועדת ערר

1. האם מותר לשכן שמתנגד לבנייה ובזכותו להתנגד בוועדה ללכת לכלל השכונה לבקש להתנגד?

2. האם מותר ללכת לערר על החלטה וועד בניייה של ערייה ללכת למינהל או לבית משפט להפריע לבנות?

תודה

תשובה:

1. מותר, אבל יש להיזהר מאוד שלא להיסחף למחלוקת. כגון: לא לדבר עם השכנים לשון הרע על הרוצה לבנות, אלא לשכנע בטענות ענייניות למה הבניה המתוכננת מזיקה לו או לאחרים. להתמקד רק בנקודות שעלולות להזיק לו ולא לדפוק את הרוצה לבנות מעבר לכך. יש להשתדל כל הזמן לדבר עם השכן כדי לנסות לפתור את הויכוחים בדרכי נועם, כמו שמשה רבינו חזר אחר דתן ואבירם.

2. מותר להגיש ערר, כדי שלא לפספס את המועד שניתן להגיש. אך יחד עם זאת יש לפנות מיד לבית דין, כדי לנסות ליישב את הסכסוך על פי תורה.

מקורות:

1. מותר להשפיע על השכנים להתנגד אם הבניה מפריעה לו, כשם שמותר להשפיע על השכנים להסכים לבניה למי שסבור שיש לו תועלת. עיין שו"ת מהרי"ק שורש קצא, בבית יוסף חו"מ סי' קנו בבדק הבית, בשו"ת אבני נזר או"ח סי' לו ובשו"ת דברי מלכיאל ח"ג סוף סי' קנז.

2. אף שוועדת ערר אינה דנה רק שאלות תכנוניות, מכל מקום יש אופי לה של ערכאות ואף יכולה לחייב צד אחד לשלם את ההוצאות של צד אחר ולכן יש להשתדל להעביר את הסכסוך לבית דין.