כניסת נדה לכותל ונגיעה באבניו, וכניסתה לקברי צדיקים

שלום,
האם בזמן נידה מותר לנגוע באבנים בכותל? והאם בזמן נידה מותר להיכנס למנהרות הכותל בקודש קודשים ולהתפלל שם? וכנ"ל לגביי קברות צדיקים בנידה. תודה שבוע מבורך

תשובה:

שלום רב.

מותר לאשה נדה לילך לכותל המערבי (או למנהרות הכותל)  ולהתפלל שם, אך ראוי שלא תיגע אז באבני הכותל, ויש המקילים גם בנגיעה באבני הכותל.

לגבי כניסה לבית קברות ראי כאן תשובה בענין זה, וגם בקברי צדיקים אין להכנס, ויש מתירים.

מקורות:

לענין כניסה לבית כנסת, כתב הרמ"א סוף סי' פ"ח שיש שכתבו שלא תכנס נדה לבית הכנסת ויש המתירים, והמנהג במדינות אלו שלא להכנס בימי הראיה, ובמ"ב שם כתב בסק"ז שבמדינותינו נוהגים להקל בזה רק שלא להסתכל בספר תורה. ולענין הכותל המערבי, כתבו האחרונים שדינו כבית כנסת, כיון שלא קיי"ל כדעת הרדב"ז חלק ב' סי' תר"צ והחכמת אדם בשערי צדק שער משפטי ארץ ס"ח שהכותל המערבי הוא חומת העזרה שאז אסור לטמאים לעמוד על ידו, אלא הוא כותל הר הבית שמבחוץ לו מותר לעמוד. ור' גם בשו"ת יביע אומר חלק ט' יו"ד סי' י"א שהאריך להוכיח שמותר לנדה להתפלל בכותל, ובמשנת רבי עקיבא (ר' עקיבא סופר) סי' י"ב כתב שלא תגע באבני הכותל בזמן שהדמים מצויים בה וכן כתב בספר דרכי טהרה עמ' נ"ז כתב שראוי שלא תגע באבני הכותל בזמן שהדמים מצויים בה משום כבוד למקדש, ובספר טהרת הבית חלק ב' עמוד רה כתב שיכולה גם ליגע באבני הכותל.

לענין כניסה לקברי צדיקים, בחיבת ירושלים מאמר רננו צדיקים אות ג' אוסר גם בקברי צדיקים וכן בספר נוגה בשושנים בשם הגר"מ הלברשטאם עפ"י כת"י מהחיד"א שאין אשה נכנסת למערת רשב"י בימי נידתה, ובספר באר מרדכי בשם ספר אשר לדוד הספרדי דף ל"ה כתב שמותרת להכנס לקברי צדיקים לבקש רחמים, וכן כתב בספר גופי הלכות סו"ס קצ"ה מתיר בזה.