מה מברכים על פסק זמן?

כיצד לברך על ממתק שוקולד המכיל גם מעט קמח חיטה, כגון: מיני פסק זמן – רובו שוקולד, אך יש בו גם מעט וופל (לפי רשימת המרכיבים הקמח מופיע בו לאחר מרכיבים רבים אחרים).
ברכתו שהכל או מזונות?

תשובה:

שלום רב.

מעיקר הדין נראה שיש לברך עליו 'מזונות' אך המברך 'שהכל' לא הפסיד.

מקורות:

על פי דיני 'כל שיש בו מחמשת המינים' בסי' ר"ח סעיף ב' עולה שאף שהקמח הוא מעט אך אם הוא לא ניתן על מנת לדבק אלא כדי ליתן טעם אינו מתבטל ונחשב לעיקר הדבר ומשום כך יש לברך על זה 'בורא מיני מזונות'. אך יש שכתבו שמכיון שעיקר שם הדבר הוא על השוקולד, אף שנתנו שם קמח אינו נחשב לעיקר ואין לברך עליו 'מזונות', וכן יש שכתבו שכל שלא ניתן למאכל רק לטעם אינו נחשב עיקר (ר' בספר וזאת הברכה עמ' 250 ובספר שערי הברכה עמוד תרנט), אך ראה כאן שהארכנו בזה והבאנו ראיות שמעיקר הדין כל שיש בו מחמשת המינים מברכים עליו מזונות אף אם לא ניתן למאכל ואין שמו עליו.